ßßß Cookit - przepis na Czekolada w PRL – blok czekoladowy | do-eat-yourself.pl

Czekolada w PRL – blok czekoladowy | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

lis 28th Czekolada w PRL – blok czekoladowy
Jak to było, jak nie było czekolady? Dzieci i dorośli mieli ogromną frajdę z własnoręcznie zrobionego i skomponowanego bloku czekoladowego, którego pyszny mleczny smak kojarzy się z samymi przyjemnymi rzeczami. Oryginalny przepis z zeszytu mojej Mamy znajduje się w postaci miniatury na dole a tu nasz, odrobinę zmieniony na rzecz redukcji tłuszczu i dodatkowej porcji mleka w proszku, za którym przepadamy…
Składniki:
- 200 g masła (my lubimy jego smak, ale dla twardszej konsystencji można dać 100 g margaryny i 100 g masła),
- 250 g brązowego cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- 150 g mleka 1,5%,
- 40 g kakao,
- 350 g mleka w proszku (pełnego),
- 16 sztuk herbatników,
- bakalie: prażone posiekane orzechy włoskie, rodzynki, żurawina i co kto lubi.
W ok. 3-litrowym garnku rozpuszczamy masło z płynnym mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty. Pozostawiamy na ok. 5 minut do przestygnięcia a następnie wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aż osiągniemy gęstą jednolitą masę. Teraz pora dodać pokruszone herbatniki i bakalie; starannie wszystko łączymy i przekładamy do plastykowej formy wysmarowanej bardzo cienko oliwą z oliwek, aby dość elastyczna czekolada nie przywierała do ścianek. Blok czekoladowy wstawiamy do lodówki i jak tylko stężeje, kroimy na kawałki i… możemy się częstować!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=1198