Wykonanie
lis 28th
Czekolada w PRL – blok
czekoladowyJak to było, jak nie było czekolady? Dzieci i dorośli
mieli ogromną frajdę z własnoręcznie zrobionego i skomponowanego bloku
czekoladowego, którego pyszny
mleczny smak kojarzy się z samymi przyjemnymi rzeczami. Oryginalny przepis z zeszytu mojej Mamy znajduje się w postaci miniatury na dole a tu nasz, odrobinę zmieniony na rzecz redukcji tłuszczu i dodatkowej porcji
mleka w proszku, za którym przepadamy…
Składniki:- 200 g
masła (my lubimy jego smak, ale dla twardszej konsystencji można dać 100 g
margaryny i 100 g
masła),- 250 g
brązowego cukru,- 16 g
cukru waniliowego,- 150 g
mleka 1,5%,- 40 g
kakao,- 350 g
mleka w proszku (pełnego),- 16 sztuk
herbatników,-
bakalie: prażone posiekane
orzechy włoskie,
rodzynki,
żurawina i co kto lubi.W ok. 3-litrowym garnku rozpuszczamy
masło z płynnym
mlekiem,
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
kakao, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty. Pozostawiamy na ok. 5 minut do przestygnięcia a następnie wsypujemy
mleko w proszku i mieszamy, aż osiągniemy gęstą jednolitą masę. Teraz
pora dodać pokruszone
herbatniki i
bakalie; starannie wszystko łączymy i przekładamy do plastykowej formy wysmarowanej bardzo cienko
oliwą z oliwek, aby dość elastyczna
czekolada nie przywierała do ścianek. Blok
czekoladowy wstawiamy do lodówki i jak tylko stężeje, kroimy na kawałki i… możemy się częstować!